Bordspellen

Bordspellen

Binnen de wereld van offline gamen is er natuurlijk ook het fenomeen bordspellen. Bordspellen worden gekenmerkt door een vooraf gemarkeerd oppervlak ofwel speelveld. Op dit oppervlak wordt doorgaans gespeeld middels stukken, stenen of fiches. Bordspellen kunnen diverse doeleinden hebben. Zo zijn er bordspellen die puur gericht zijn op kans, denk hierbij aan dobbelspellen. Verder zijn er ook strategische bordspellen zoals schaken. De meeste bordspellen bevatten een mix van kans en strategie.

Geschiedenis bordspellen

Voor het ontstaan van bordspellen gaan we terug naar het oude Egypte. De eerste bordspellen zijn namelijk al 5500 jaar oud en zijn aangetroffen in diverse Egyptische graven. Het oudste bordspel waarvan we het bestaan weten is Senet. Dit spel werd gespeeld door mensen van alle klassen. In de stenen van Egyptische tempels en tombes zijn diverse Senetdiagrammen te vinden.

Schaakmat

Bij bordspellen denk je natuurlijk al snel aan schaken. Het fenomeen schaken is rondom de zesde eeuw ontstaan in India en gebaseerd op Chaturanga. In de late middeleeuwen genoot schaken haar doorbraak in Europa. Op dat moment had het spel al grote bekendheid in de gehele Islamitische wereld. Enkele andere klassieke bordspellen zijn: dammen, ganzenbord en het molenspel.

Bordspellen door de jaren heen

Door de jaren heen hebben de nodige ontwikkelingen plaatsgevonden binnen de wereld van bordspellen. Veel van deze spellen dateren uit de twintigste eeuw. Zo bereikte het legendarische Monopoly en Zeeslag, twee van 's werelds best verkochte bordspellen, eind jaren 30 al de vorm waarin het vandaag de dag gespeeld wordt. Ook scrabble, een kansspel met letterstenen die uiteindelijk tot een woord gevormd moeten worden, verscheen niet veel later. Rondom de jaren tachtig van de afgelopen eeuw verschenen de eerste 'design games'. Deze zogeheten 'design games; zijn strategische bordspellen voor volwassen en kinderen en hebben bovendien vaak een lange speeltijd. Enkele bekende voorbeelden van 'design games' zijn de Kolonisten van Catan en Carcassonne.

Meer online informatie over bordspellen vind je bijvoorbeeld op:

Terug naar overzicht