Kaartspellen

Kaartspellen

In een artikel over offline gamen verdienen kaartspellen natuurlijk ook de nodige aandacht. Het kaartspel valt te onderscheiden in zowel het kaartmateriaal als in de activiteit kaart spelen. Kaart spelen worden gespeeld met een set speelkaarten die zijn onderverdeeld in de welbekende divisies: harten, ruiten, klaveren en schoppen. Vandaag de dag worden kaartspellen voor zowel speel- als 'pre-drink' doeleinden gebruikt.

Geschiedenis van kaartspellen

Er zijn vraagtekens over het precieze ontstaan van het kaartspel. Er wordt veronderstelt dat het is ontstaan in China, niet veel later nadat papier werd uitgevonden. Het meest oude en tevens bekende kaartspel dateert alweer uit de 17de eeuw. Spellen die daarvoor zijn gespeeld zijn helaas verloren gegaan. Er zijn veel onduidelijkheden over de oorsprong van het kaartspel en of er überhaupt sprake is van enige overdrachtsvorm van China naar Europa, met of zonder mogelijke kaart evoluties.

Europa

Wanneer we kijken naar de eerste tekenen van kaartspelen binnen Europa komen we uit bij de periode 1370 – 1400. Hier werden de eerste kaarten handmatig gemaakt en waren verder erg duur en exclusief. Na de uitvinding van de boekdrukkunst werd het mogelijk om deze kaarten goedkoper en bovendien in grotere hoeveelheden te produceren. Sindsdien ontwikkelde de kaarten zich in een wereld met “Engelse” en “Franse” speelkaarten met ieder zijn eigen specificaties. Doorgaans wordt er met de Franse kaarten gespeeld. In de negentiende eeuw, midden in de groei van kaartspellen, werd het gebruiksgemak vergroot. Zo werden de koppen en cijfers vanaf medio 1850 dubbel weergegeven op speelkaarten. Zodoende konden kaarten niet meer op de kop liggen. Verder werden er vermeldingen op de tevens afgeronde hoekpunten toegevoegd.

Gokje wagen?

Kaarten wordt doorgaans vaak gespeeld om geldbedragen. Gezien het kanselement dat kaartspellen bezitten wordt het gezien als een kansspel. Vanwege dit element wordt het vanuit juridisch perspectief vaak beoordeelt als kansspel. Dit heeft consequenties voor de legaliteit en kansspelbelasting. Kaartspellen zijn echter altijd geschikt weest om te gokken.

Meer online informatie over kaartspellen vind je bijvoorbeeld op:

Terug naar overzicht